Brandgula band och släpspännen till Arméns och Marinens skyttemedaljer

Försvarets skyttemedaljer bör enligt vår mening förses med band för anständigt bärande med det snaraste

Kalla kriget medalj

Vad är nu en kalla kriget medalj för något?

Jo, det är en minnesmedalj (commemorative medal) för personer som deltagit i det kalla kriget. För Sveriges del blir det då personer som gjort lumpen, varit anställda i försvaret eller på annat sätt gjort militärtjänst, till exempel i en frivillig försvarsorganisation, under tiden 2 september 1945 - 26 december 1991.

Den finns i ett flertal länder, mer eller mindre officiell. Exempelvis i USA där den är känd som "The Cold War Victory Medal"

I USA är den en officiell medalj för två nationalgarden och en inofficiell medalj för USA federalt. Den är godkänd av så gott som alla veteranorganisationer och det ligger ständigt lagförslag i de lagstiftande kamrarna om att göra den officiell federalt. Den skulle då kunna bäras av alla som fått ett "Cold war recognition certificate"

 

 

cwm-set-full.jpg

 

 

Även i England finns det en "Cold War Commemorative Medal" Där den är en inofficiell medalj som köps för privat användning. Till exempel som gåva eller för att ha på väggen, exempevis i ett montage med märken och insignier från tjänstgöringen. Den bärs också ibland vid inofficiella militära sammankomster, typ veteran och kamrat träffar. Ibland kan man se den buren på civila kläder tillsammans med andra commemorative medals i mer officiella sammanhang, då ofta burna på höger sida och alltså inte tillsammans med de officiella medaljerna som bärs på vänster sida.

 

 

 

Också i Nederländerna finns det en "Koude Oorlog herinneringsmedaille". Den åtföljs av ett diplom. Där är den att betrakta som halvofficiell, den delas ut av en veteranorganisation, men i närvaro av officiell personal, bland annat har försvarsministern närvarat. Den finns i tre valörer, brons, silver och guld, vilket är ovanligt. Om den är bärbar har jag inte lyckats klura ut, mina kunskaper i holländska är ytterst begränsade, men jag gissar att den är det eftersom det finns officiella bilder på uniformerad personal som mottar medaljen..

 

 

 

 

Det finns med all sannolikhet kalla kriget medaljer i fler länder, men språkförbistringen gör det svårt att söka information. Det är dock helt säkert att det inte finns någon i sverige...än.

Som ett långsiktigt projekt har vi funderat på att kanske ta fram en kalla kriget medalj för Sverige, det ligger i så fall flera år framåt i tiden, först skall vi göra Armens/Marinens skyttemedalj i åttonde storleken för de som inte vill sätta ögla på sin originalmedalj och en salutmedalj.

Men sen, om vi kan komma på någon snygg design. så kanske det blir en svensk kalla kriget medalj.

Designförslag välkomnas.

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)